Totul despre decuparea digitală pe contur (inclusiv video)

Ce este decuparea pe contur?

Ne dau cei de la Scrapbook.com definiția: decuparea pe contur e un termen foarte larg, dar în industriile creative înseamnă pur și simplu folosirea unor dispozitive pentru a produce în masă diverse profiluri. Ceea ce înseamnă că poți crea aceeași formă cu exact aceleași dimensiuni, din nou și din nou, fără a te folosi de tipare (stenciluri), foarfeci sau cuțite.

Iată analogia perfectă ca să înțelegi mai bine cum funcționează: gândește-te la formele pentru prăjituri și la cum taie ele aluatul. Decuparea pe contur e echivalentul industrial al formelor de prăjituri: îți oferă obiectele tăiate în forma perfectă în sute sau chiar mii de exemplare, în doar câteva minute. 

Dacă ai puțintică răbdare, până la finalul articolului vei vedea și cum sunt lucrate efectiv produsele înainte să ajungă la tine. Noi credem că o să merite.

Cam ca toate invențiile (care nu sunt nimic altceva decât scurtături inteligente care ne ajută să fim mai eficienți), și această tehnică a apărut pentru a ușura viața cuiva. În cazul nostru, decuparea pe contur a apărut pe la mijlocul secolului al XIX-lea, pentru a simplifica munca cizmarilor. Cum tălpile pantofilor erau făcute manual, după măsurători și exact pe mărimea celui care îi comanda, procedeul era destul de laborios și de cronofag. 

Odată cu apariția acestui procedeu s-a dat startul producției în masă, iar cu timpul, tiparele și dispozitivele pentru decuparea pe contur au devenit din ce în ce mai specializate și s-au extins și către alte industrii.

Cum funcționează?

Decuparea s-a realizat diferit de-a lungul timpului. Matrițele au fost folosite pentru a ștanța sau imprima obiecte precum monezile, în primul rând. Prin definiție, matrițele sunt un fel de ștampile gravate cu modelul care trebuie imprimat pe un material mai moale. Se folosesc pentru a crea o mulțime de obiecte, de la invitații de nuntă și agrafe de birou, până la componente complexe și piese pentru mașini și utilaje industriale.

În general, la acest proces se folosesc o serie de matrițe metalice care sunt poziționate deasupra materialului ce trebuie decupat sau ornat, apoi trecute printr-o mașinărie care aplică presiune pe ele. 

Noi ne ocupăm cu decuparea digitală, ceea ce înseamnă că matrițele sunt scoase din ecuație, fiind înlocuite de fișiere digitale care servesc drept tipare. Ele trimit mașinii instrucțiuni despre ce și cum trebuie decupat, iar magia se întâmplă înăuntru, fără vreun alt imbold din partea noastră. Iar rezultatele sunt extrem de fine și de precise.

Însă există și mașini mecanice de decupat pe contur pentru uz personal, să zicem, care folosesc matrițe și sunt acționate manual. Ele sunt folosite mai degrabă de artizanii mai mici și de pasionații de proiecte DIY.  Sunt un exemplu foarte bun dacă vrei să înțelegi principiile de bază ale decupării pe contur, așa că îți lăsăm aici un video care sigur o să îți placă. Sinceri să fim, și noi ne mai uităm din când în când, pentru că genul acesta de filmulețe sunt cât se poate de satisfăcătoare.

 

Ce poți face cu ajutorul decupării pe contur?

Tot ce-ți trece prin cap. Și am zis că decât să scriem pe larg despre procedee și tehnici, mai bine îți arătăm cum se întâmplă lucrurile. Așa că pregătește-te, urmează o secțiune întreagă dedicată „explicațiilor” vizuale.

Putem face, spre exemplu, stickere pentru afacerea ta, tăiate la milimetru și finisate astfel încât să capete durabilitate. Cam ca în filmulețul acesta:

 

Pentru că decuparea pe contur merge mână-n mână cu grafica, ne-am gândit că poate îți dorești să vezi și cum se creează de la zero un astfel de sticker, în Adobe Illustrator. Noi ne ocupăm atât cu designul, cât și cu fabricarea efectivă. Asta doar așa, ca să știi.

 

În cazul în care vrei să vezi efectiv cum funcționează echipamentul nostru pentru decuparea digitală plană, ai aici un video direct de la producător:

 

Ceea ce am explicat până acum funcționează de minune pentru materialele relativ moi și maleabile. Pentru materiale mai rebele, de genul plexiglasului, al metalelor moi sau al lemnului, folosim CNC. Le decupăm și personalizăm în funcție de nevoile tale, iar procesul arată cam așa:

 

Iar dacă suntem nevoiți să lucrăm cu metal, păstrând totodată finețea și precizia execuției, lucrurile se întâmplă în felul următor:

 

Dacă alegi să lucrezi cu noi...

Îți garantăm rezultate deosebite de la A la Z. Noi imprimăm, noi decupăm, noi finisăm. De la cele mai simple, până la cele mai complexe proiecte. Idei să fie, că bucuroși le-om duce toate, vorba poetului. Îți stăm la dispoziție cu pricepere și răbdare, ascultăm, socotim, măsurăm… Și livrăm ceea ce îți trebuie.

Dacă te-am convins, dă-ne un semn și pune-ne la treabă. Așteptăm cu interes orice nouă provocare și suntem nerăbdători să te ajutăm să îți pui în aplicare cele mai ambițioase idei de branding.

  • Share this post!